Utrzymanie zerowej stawki VAT na żywność to dodatkowe 5 mld zł w portfelach
Wprowadzenie do końca roku zerowej stawki podatku VAT na żywność pozwoli zatrzymać w portfelach Polaków dodatkowe 5 mld zł – wynika z wypowiedzi Magdaleny Rzeczkowskiej, szefowej resortu finansów.
Zerowa stawka podatku VAT na produkty żywnościowe została wprowadzona 1 lutego 2022 r. Wcześniej żywność objęta była 5 proc. stawką tego podatku. Z wyliczeń resortu finansów wynika, że dzięki temu w ubiegłym roku pozwoliło to na oszczędności Polaków w wysokości 8,5 mld zł. W pierwszych sześciu miesiącach tego roku kwota ta sięgała 6 mld zł.
Zerowa stawka VAT na żywność miała obowiązywać do końca czerwca tego roku. Kilka dni temu premier Mateusz Morawiecki zapowiedział jej utrzymanie do końca roku. Czytaj więcej: Zerowy vat na żywność do końca roku
„Dzięki wprowadzeniu „zerowej” stawki VAT na żywność w 2022 r. w portfelach obywateli pozostało ponad 8,5 mld zł. W pierwszym półroczu 2023 r. to kwota ok. 6 mld zł. Szacujemy, że w drugim półroczu 2023 r., to kolejne oszczędności rzędu ponad 5 mld zł” – powiedziała minister finansów Magdalena Rzeczkowska.
Resort finansów zwraca uwagę, że rosnące ceny żywności są jednym z dotkliwszych skutków inflacji. Dlatego do 0 proc. została obniżona stawka podatku VAT na podstawowe produkty spożywcze, które wcześniej objęte były 5 proc. stawką VAT.
Wśród produktów z zerową stawką VAT znajdują się:
• mięso i ryby oraz przetwory z nich,
• mleko i produkty mleczarskie,
• jaja,
• miód naturalny,
• orzechy,
• warzywa i owoce oraz ich przetwory,
• tłuszcze zwierzęce i roślinne jadalne,
• zboża i przetwory ze zbóż, w tym pieczywo i pieczywo cukiernicze,
• jak również określone preparaty i mleko do żywienia niemowląt i dzieci oraz dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego.
Zerowa stawka podatku będzie obowiązywać przez cały 2023 r.
Czytaj także: Duka może zapłacić gigantyczną karę
rb