Popularna roślina o nietypowych właściwościach
W dziedzinie jaką jest ziołolecznictwo wykorzystuje się prozdrowotne właściwości ziół oraz wszelkiego rodzaju roślin. Jednym z bardziej znanych produktów jest morwa biała. To właśnie ona zyskuje coraz większą popularność i zaczyna zwracać uwagę naukowców badających jej właściwości lecznicze. Obecnie wykorzystywana jest jako składnik suplementów diety przeznaczonych dla osób z zachwianą gospodarką węglowodanową. To, czy związki bioaktywne zawarte w morwie białej wykazywały obiecujące rezultaty, stało się podstawą wielu badań. Przyjrzyjmy się jej zatem nieco bliżej.
W walce z cukrzycą
W kontekście profilaktyki oraz zwalczania cukrzycy kluczowym elementem jest regularne kontrolowanie poziomu swojego cukru (glikemii). I to o taki wpływ podejrzewana jest morwa biała. Liczne badania oraz analizy przeprowadzone zarówno na zwierzętach, jak i ludziach dowiodły, iż odpowiednia dzienna ilość ekstraktu z tej rośliny reguluje poziom glukozy we krwi.
Ową właściwość zawdzięcza ona kwercetynie – silnemu związkowi bioaktywnemu znajdującego się również między innymi w zielonej herbacie, czerwonej kapuście, pomidorach, winogronach, a także owocach jagodowych. Jej działanie na organizm jest bardzo pozytywne. Kwercetyna wykazuje aktywność przeciwzapalną, chroni układ nerwowy oraz spowalnia postęp chorób neurodegeneracyjnych. Jest ona dodatkowo bardzo dobrze poznanym przeciwutleniaczem, chroniącym nas przed działaniem reaktywnych form tlenu (wolnych rodników).
Jak zauważają Aleksandra Gnalicka i Anna Jabłecka z Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu:
Wyciąg z morwy białej stanowi obiecującą perspektywę terapii wspomagającej kontrolę glikemii u pacjentów z cukrzycą typu II, szczególnie we wczesnych etapach rozwoju choroby, przed włączeniem farmakoterapii. Badania wskazują, że stosowanie morwy białej może opóźnić rozwój choroby”.
Wpływ na regulacje naszej glikemii mają także zawarte w morwie alkaloidy. Spowalniają one metabolizm oraz wchłanianie cukru z krwi. Dzięki temu posądza się je też o kontrolowanie oraz redukcję masy ciała. Efekt ten jest najlepiej widoczny przy dziennym spożyciu 1 grama rośliny pod postacią naparu.
Jak przygotować napar?
Jest to bardzo proste i nieskomplikowane. Wystarczy zalać jedną łyżeczkę suszonych liści morwy gorącą wodą (100-150 mililitrów) i parzyć pod przykryciem przez około 5 minut. Potem należy odcedzić napój. Wystarczy wypijać jedną filiżankę naparu dziennie. Najlepiej na pół godziny przed planowanym posiłkiem.
Źródła:
• Gnalicka, A. Jabłecka, Miejsce wyciągu z morwy białej we współczesnej farmakoterapii cukrzycy typu II – praca poglądowa, Farmacja Współczesna, 2013, 6: 196-201
• J. Grześkowiak, M. Łochyńska, Związki biologicznie aktywne morwy białej (Morus alba L.) i ich działanie lecznicze, Postępy Fitoterapii 2017, 1: s. 31-35
• M. Kuc i inni, Phytotherapy in diabetes: a review of plant, Journal of Education, Healthand Sport, 2021, 11(9): 17-20
• M. Przeor, Morwa biała nieocenione znaczenie zdrowotne, Przemysł Spożywczy 2016, 1 (5): 35-37
Po czym poznać dobrą, oryginalną i świeżą oliwę
Śląski ser na liście renomowanego rankingu
Filip Siódmiak