Samoloty napędzane… pomidorami
Naukowcy z austriackiej politechniki w Grazu opracowali technologię umożliwiającą wykorzystywanie pozostałości po pomidorach w produkcji paliwa lotniczego, paszy dla zwierząt i oleju spożywczego.
Pomidory to drugie najczęściej zjadane warzywo na świecie – po ziemniakach – zaś Unia Europejska jest trzecim globalnym producentem tych warzyw, ze zbiorami sięgającymi siedemnastu milionów ton rocznie.
Paliwo z resztkowej biomasy
Uprawy pomidorów generują jednak duże ilości resztkowej biomasy – w postaci kwiatów, liści, łodyg, skórek, nasion oraz pomidorów o niewystarczającej jakości. Do tej pory tego typu pozostałości poprodukcyjne były z reguły spalane jako odpady rolnicze. Teraz – dzięki unikalnej technologii – będą mogły być powtórnie wykorzystane.
Oficjalny start projektu za tydzień
Żeby jednak przekształcić odpady z pomidorów w wysokiej jakości paliwo, biomasa musi zostać najpierw odpowiednio przetworzona. Poddaje się ją działaniu wysokiej temperatury i ciśnienia. Powstaje w ten sposób biomasa optymalnie przygotowana do dalszej fermentacji, w której mikroorganizmy wytwarzają lipidy, przetwarzane później na paliwo lotnicze.
Źródło: PAP
Oprac. GS
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.