Informacje

GUS: poprawa koniunktury w handlu

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 21 lutego 2017, 14:51

  • Powiększ tekst

Ogólny klimat koniunktury w handlu hurtowym kształtuje się w lutym na poziomie plus 4,6 wobec plus 2,5 w styczniu, a w handlu detalicznym na poziomie plus 7 wobec plus 6,3 w styczniu - poinformował we wtorek Główny Urząd Statystyczny.

Jak podał GUS, poprawę koniunktury w handlu hurtowym sygnalizuje 16,1 proc. badanych przedsiębiorstw, a pogorszenie - 11,5 proc. (przed miesiącem odpowiednio 15,2 proc. i 12,7 proc.). Pozostałe podmioty uznają, że ich sytuacja się nie zmieniła.

GUS podał, że poprawę koniunktury w handlu detalicznym sygnalizuje 16,6 proc. badanych przedsiębiorstw, a pogorszenie - 9,5 proc. (przed miesiącem odpowiednio 16,3 proc. i 10,0 proc.). Pozostałe podmioty uznają, że ich sytuacja się nie zmieniła.

W handlu hurtowym i detalicznym odmiennie są formułowane diagnozy sprzedaży. Dla handlu detalicznego są one korzystne, ale ostrożniejsze niż w styczniu. Stan zapasów towarów jest nadal uznawany za nadmierny. Możliwy jest niewielki wzrost zatrudnienia, bardziej znaczący od zapowiadanego przez przedsiębiorców od czerwca 2008 r. Dyrektorzy firm przewidują wzrost cen.

W przypadku handlu hurtowego diagnozy sprzedaży są negatywne, po raz pierwszy od lutego ub. r. Oceny sytuacji finansowej są bardziej niekorzystne od opinii zgłaszanych od listopada ub. r. Przewidywania w tym zakresie wskazują, że w najbliższych trzech miesiącach sytuacja finansowa może się nie zmienić. Stan zapasów towarów jest uznawany przez przedsiębiorców za nadmierny, choć w nieco mniejszym stopniu niż sygnalizowali to od stycznia 2011 r. Poziom zamówień towarów u dostawców może zostać nieznacznie zwiększony. Zapowiadany jest niewielki wzrost zatrudnienia. Przedsiębiorcy prognozują, że ceny towarów mogą rosnąć.

Na podst. PAP

Powiązane tematy

Dotychczasowy system zamieszczania komentarzy na portalu został wyłączony

Przeczytaj więcej

Dziękujemy za wszystkie dotychczasowe komentarze i dyskusje.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych.