TYLKO U NAS
Jeden składnik i owsianka jest jeszcze zdrowsza
Owsianka to jeden z najpopularniejszych śniadaniowych wyborów. I nie ma co się temu dziwić. Takie danie dostarcza sporą ilość błonnika pokarmowego, białka, witamin oraz składników mineralnych. Oprócz tego świetnie syci, przez co eliminuje szybką chęć podjadania. Istnieje sposób jak wzbogacić owsiankę o dodatkowe walory zdrowotne.
Jak działają nasiona czarnuszki?
Te małe, niepozorne, łudząco przypominające mak nasiona to skarbnica składników odżywczych. Są jednak od nich nieco większe oraz odznaczają się bardziej pikantnym posmakiem. Cenione są za dostarczanie między innymi dużej ilości błonnika pokarmowego, cynku, magnezu, potasu, żelaza, wapnia oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
Dzięki temu ich regularne spożycie usprawnia pracę układu trawiennego, głownie poprzez właściwości błonnika. Ten „wymiata” ze światła jelit wszelkie zbędne złogi przemiany materii oraz ułatwia ich wydalenie z organizmu. Ponadto czarnuszka znana jest ze swojej zdolności do obniżania poziomu glukozy oraz cholesterolu frakcji LDL.
Jak wykorzystać czarnuszkę?
Pasuje ona oczywiście do owsianki. Wystarczy tylko do ugotowanych wcześniej płatków owsianych wsypać miseczkę ziaren czarnuszki, oczywiście nie zapominając przy tym wszystkim o pozostałych składnikach takich jak porcja białka (jogurt, skyr, odżywka białkowa, kefir), garść ulubionych orzechów oraz porcja wybranych owoców i ulubione przyprawy, na przykład cynamon. Takie połączenie gwarantuje dostarczenie organizmowi wszelkich niezbędnych substancji odżywczych.
Czarnuszka równie dobrze komponuje się z daniami wytrawnymi. Bardzo dobrze smakuje także z daniami mięsnymi czy jarskimi. Czarnuszką można wykończyć też kanapki, używając ziarenek jako posypki. Dla amatorów pieczenia chleba również dobra informacja – czarnuszka wsypana do niewypieczonego ciasta nadaje późniejszej całości charakterystycznej pikantności oraz unikalnego posmaku.
Zdrowy, dorosły człowiek może spożyć dziennie około 15 gramów tej przyprawy.
Filip Siódmiak
»» Inne porady dotyczące zdrowia i diety czytaj tutaj:
Wystarczy jeden błąd, a ryż jest nie do jedzenia
„Bez cukru”, a „bez dodatku cukru”. Rozumiesz różnicę?
Jak przechowywać miód, aby nie stracił swoich właściwości?
»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje.