Informacje
Spożycie zup typu instant jako samodzielnego posiłku nie zapewnia odpowiedniego bilansu składników odżywczych / autor: Pixabay
Spożycie zup typu instant jako samodzielnego posiłku nie zapewnia odpowiedniego bilansu składników odżywczych / autor: Pixabay

TYLKO U NAS

Dodaj to do “zupki chińskiej”! Stanie się wartościowa

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 1 lipca 2025, 20:00

  • Powiększ tekst

Zupki typu instant stanowią popularny wybór żywieniowy ze względu na ich niską cenę, szeroką dostępność oraz krótki czas przygotowania. Gotowe do spożycia w zaledwie kilka minut po zalaniu wrzątkiem “zupki”, często są wybierane przez osoby poszukujące szybkiego i wygodnego posiłku.

Jednak mimo oczywistych dogodności związanych z ich przygotowaniem, z pewnością nie należą one do produktów o wysokiej wartości odżywczej. Na szczęście istnieją pewne sprawdzone metody, dzięki którym będą one mogły spełniać pełnowartościowego posiłku.

Co znajdziemy w środku?

Pod względem wartości odżywczej produkty te cechują się wysoką zawartością sodu, obecnością dodatków do żywności, takich jak wzmacniacze smaku, niską zawartością błonnika pokarmowego oraz niewielką ilością witamin i składników mineralnych.

Ze względu na brak pełnowartościowego białka oraz niską gęstość odżywczą, spożycie zup typu instant jako samodzielnego posiłku nie zapewnia odpowiedniego bilansu składników odżywczych.

Warto zaznaczyć, iż wpływ tego typu produktów na zdrowie zależy przede wszystkim od częstotliwości ich spożycia oraz ogólnego modelu żywienia.

W kontekście diety zróżnicowanej i odpowiednio zbilansowanej, okazjonalna konsumpcja zupek instant prawdopodobnie nie niesie istotnego ryzyka zdrowotnego. Problem pojawia się jednak wówczas, gdy produkty te stanowią stały element diety, bez jednoczesnej, wystarczającej podaży warzyw, pełnowartościowego białka czy zdrowych tłuszczów.

Jak wzbogacić “zupkę chińską”?

W celu zwiększenia wartości odżywczej tego typu posiłku, możliwe jest wzbogacenie go o ulubione warzywa. W tej roli, bazując na zasadach kuchni orientalnej idealnie sprawdzą się brokuły, marchew, papryka, cukinia oraz szpinak. Do środka należy również dodać źródła białka, na przykład jajko, tofu, mięso drobiowe, rośliny strączkowe oraz naturalne przyprawy, jak świeży czosnek, imbir, zioła czy nawet sos sojowy o obniżonej zawartości sodu. Na wierzch świetnym rozwiązaniem jest także posypanie gotowego dania siekanymi orzechami oraz świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Pamiętajmy także, aby w przypadku urozmaicenia zupy typu instant całości nie zalewać dużą ilością wody – znacznie lepiej podać ją w formie dania z makaronem i dodatkami.

Filip Siódmiak

»» Inne porady dotyczące zdrowia i diety czytaj tutaj:

Czy istnieje dieta na odmłodzenie organizmu?

Tego nie wiedziałeś na temat postu

Jeść pięć, siedem posiłków dziennie, czy raczej pościć?

Przez ten nawyk tyjemy szybciej. Jedz wolniej!

»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych