Informacje
Makaron postrzegany jest jako produkt uniwersalny, łatwy w przygotowaniu oraz sycący / autor: Pixabay
Makaron postrzegany jest jako produkt uniwersalny, łatwy w przygotowaniu oraz sycący / autor: Pixabay

TYLKO U NAS

Wybierz ten makaron – jest smaczniejszy i zdrowszy…

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 28 listopada 2025, 20:00

  • Powiększ tekst

Makaron stanowi jeden z podstawowych elementów jadłospisu wielu osób w Polsce i równie często postrzegany jest jako produkt uniwersalny, łatwy w przygotowaniu oraz sycący. Pomimo jednak swojej popularności i pozytywnego wizerunku, część dostępnych na rynku makaronów charakteryzuje się niską wartością odżywczą.

Ogranicz mąkę oczyszczoną

Dotyczy to przede wszystkim makaronów pszennych wytwarzanych z wysoko oczyszczonej mąki, czyli tak zwanej „białej”.

Proces rafinacji usuwa z ziarna zewnętrzne warstwy, będące naturalnym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, jak tiamina, niacyna czy kwas foliowy oraz składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo i cynk.

W konsekwencji taki produkt dostarcza głównie węglowodanów prostych, pozbawionych istotnych składników wspierających metabolizm i prawidłową pracę układu pokarmowego. Regularne spożywanie makaronów z oczyszczonej mąki może sprzyjać szybkim wahaniom glikemii poposiłkowej, a tym samym zwiększonemu apetytowi i w dłuższej perspektywie nadmiernemu spożyciu energii.

Dodatkowo, zbytnie rozgotowanie makaronu dodatkowo zwiększa jego indeks glikemiczny, tym samym nasilając ryzyko wystąpienia wahań poziomu glukozy we krwi i mogąc prowadzić do rozwoju zaburzeń metabolicznych, takich jak insulinooporność czy w konsekwencji cukrzyca typu 2.

Postaw na pełen przemiał

Alternatywą o wyższej wartości żywieniowej są makarony pełnoziarniste oraz produkty wytwarzane z mąk pochodzących z roślin strączkowych, takich jak soczewica, ciecierzyca czy groszek zielony. Cechują się one większą zawartością błonnika i białka, a także niższym indeksem glikemicznym w porównaniu z makaronami pszennymi z mąki oczyszczonej.

Dla osób z rozpoznanymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowo- insulinowej zaleca się wybór produktów wspierających uczucie sytości i regulację masy ciała. W niektórych sklepach lub w sprzedaży internetowej dostępne są również makarony o obniżonym indeksie glikemicznym. Charakteryzują się one zmodyfikowanym składem – zwiększoną zawartością białka i błonnika przy jednoczesnym ograniczeniu ilości węglowodanów przyswajalnych – co przekłada się na wsparcie kontroli glikemii oraz funkcjonowania przewodu pokarmowego.

Filip Siódmiak

»» Inne porady dotyczące zdrowia i diety czytaj tutaj:

Zasady zdrowej diety – 32 praktyczne zalecenia

Jedząc, nie spieszmy się. Nie warto

Przez ten błąd nie chudniesz! Dietetyk radzi

»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych