
TYLKO U NAS
Jaki chleb tostowy wybrać?
Chleb tostowy należy do szerokiej grupy produktów powszechnie dostępnych i zarazem często wybieranych w codziennej diecie. Ze względu na swoją strukturę i walory organoleptyczne, stanowi wygodną bazę do przygotowywania kanapek, grzanek czy tostów zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Warto jednak podkreślić, iż poszczególne rodzaje chleba tostowego istotnie różnią się między sobą zarówno pod względem składu surowcowego, wartości odżywczej, jak i wpływu na sytość po posiłku.
Różnice w składzie i wartości odżywczej
W sprzedaży dostępnych jest wiele wariantów chleba tostowego – od klasycznych pszennych, przez maślane, aż po pełnoziarniste.
Chleb tostowy maślany charakteryzuje się podwyższoną zawartością tłuszczu, w tym kwasów tłuszczowych nasyconych. W 100 g produktu dostarcza on około 2 g tego rodzaju kwasów, co przy dodatkowym smarowaniu pieczywa masłem może zwiększać spożycie tłuszczów nasyconych ogółem.
Chleb pszenny produkowany na bazie mąki wysokooczyszczonej ma niższą zawartość błonnika pokarmowego, a tym samym niższą wartość sycącą. Często wzbogacany jest również dodatkiem cukru, pełniącego funkcję poprawiającą smak i teksturę pieczywa, jednak nie wnoszącego istotnych wartości prozdrowotnych.
Najbardziej korzystnym wyborem w tej grupie produktów wydaje się więc chleb tostowy pełnoziarnisty, w którym część mąki pszennej zastąpiona została mąką typu graham. Dzięki temu produkt zawiera więcej błonnika pokarmowego, białka, a także witamin i składników mineralnych naturalnie obecnych w ziarnie. Obecność błonnika sprzyja dłuższemu odczuciu sytości po posiłku, a także może wspierać prawidłową pracę przewodu pokarmowego.
Co przygotować z pieczywa tostowego?
Chleb tostowy ze względu na swoją uniwersalność znajduje szerokie zastosowanie kulinarne. W wersji słodkiej można przygotować go z dodatkiem masła orzechowego i banana, uzupełniając całość niewielką ilością miodu czy cynamonu. Ciekawą alternatywą są również tosty z serkiem mascarpone, malinami i świeżą miętą, bądź z kremem czekoladowo-orzechowym i truskawkami.
W wariantach wytrawnych popularnością cieszą się kompozycje z awokado, pomidorem i jajkiem sadzonym, przyprawione świeżymi ziołami. Smaczną propozycją mogą być także tosty z serem feta, oliwkami i suszonymi pomidorami, jak również klasyczne połączenie wędzonego łososia z serkiem śmietankowym i koperkiem. Dodatkowo, w przypadku braku tostera, pieczywo można przygotować na patelni – obtaczając kromki w roztrzepanym jajku i podsmażając na złocisty kolor, uzyskując chrupiącą strukturę.
Filip Siódmiak
»» Inne porady dotyczące zdrowia i diety czytaj tutaj:
Jedząc, nie spieszmy się. Nie warto
W trakcie odchudzania nie rezygnuj z tłuszczu!
Patenty na podjadanie – jak wdrożyć je w życie
Zasady zdrowej diety – 32 praktyczne zalecenia
»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.