Informacje

Zdjęcie ilustracyjne / autor: Pexels.com
Zdjęcie ilustracyjne / autor: Pexels.com

Wspomóż regenerację wątroby

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 30 grudnia 2022, 19:00

  • Powiększ tekst

Wątroba to naprawdę niezwykły narząd. Jest głównym narządem usuwającym nagromadzone w naszym organizmie toksyny

Oprócz tego oczyszcza krew, wytwarza żółć, wspomaga trawienie tłuszczów, przechowuje niezbędne witaminy i minerały oraz odpowiada za metabolizm alkoholu i leków. Tak więc bardzo ważne jest, aby odpowiednio dbać o ten narząd, gdyż wszelkie jego patologie mogą okazać się bardzo groźne dla zdrowia.

Wzajemna pomoc

Gdy odpowiednio zadbamy o naszą wątrobę, to ona w takim samym stopniu odwdzięczy się nam. Obecnie znamy wiele chorób wątroby, z których najpoważniejszymi są marskość wątroby oraz niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Co zatem sprzyja występowaniu tych schorzeń? Przede wszystkim dieta oraz styl życia, w mniejszym stopniu uwarunkowania genetyczne i środowiskowe. Szczególne zagrożenie dla wątroby stanowi nadużywanie alkoholu oraz leków, spożywanie tłustych i ciężkostrawnych potraw, zbyt niskie stężenie potasu, nadwaga i otyłość oraz zanieczyszczenia chemiczne i infekcje bakteryjne i wirusowe.

Pierwsze złe sygnały

Choć nie zawsze objawy muszą świadczyć o problemach z wątrobą, to warto jednak bacznie je monitorować i podjąć się próby jej oczyszczenia. Zwróćmy szczególną uwagę na charakterystyczne gazy, refluks, zgagę, żółte zabarwienie skóry oraz białek gałek ocznych, przewlekłe zmęczenie, trudności z utratą masy ciała, nadmierna potliwość oraz epizody lękowe i niepokoju.

Usunięcie toksycznych produktów

Do tej grupy zalicza się wszelką żywność wysokoprzetworzoną, rafinowany cukier, białą, oczyszczona mąka, potrawy smażone na głębokim tłuszczu, alkohol, niektóre leki oraz większość dodatków do żywności, na przykład azotany. Bezwzględnie konieczna jest eliminacja tłuszczy trans. Ich spożycie działa bowiem bardzo szkodliwe nie tylko na wątrobę, ale także na całe ciało.

Postaw na soki

Nie bez powodu w celu oczyszczenia organizmu z toksyn ogólnie zaleca się diety sokowe o niskiej kaloryczności. Są one bogatym źródłem niezbędnych witamin oraz składników mineralnych odpowiedzialnych za detoksykacje organizmu. Największe właściwości antyoksydacyjne wykazuje witamina C i E, wszystkie polifenole, flawonoidy, karotenoidy i tak dalej. Pamiętajmy jednak, że najlepiej byłoby pić soki, lub spożywać następujące warzywa: brukselka, kapusta, kalafior, ogórek, marchew, burak oraz seler. Jako dodatek warto stosować natkę pietruszki i inne, świeże zioła, które tylko spotęgują działanie detoksykacyjne.

Król potas

Wedle zaleceń dziennie powinniśmy przyswajać 4700mg potasu. Potas obniża skurczowe ciśnienie krwi oraz całkowity poziom cholesterolu, tym samym obniżając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i wspomagających regenerację wątroby. Najwięcej potasu zawierają suszone figi i morele, rodzynki, banany, pomidory, bataty, fasola biała oraz otręby pszenne.

A co z suplementami?

Oprócz żywności, na wspomaganie wątroby bardzo dobrze działają niektóre suplementy. W takim wypadku dobrze zaopatrzyć się w ostropest plamisty, kurkumę oraz mniszka lekarskiego.

Filip Siódmiak

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych