Informacje

Obrane jabłko traci wiele cennych składników i właściwości zdrowotnych / autor: Pixabay
Obrane jabłko traci wiele cennych składników i właściwości zdrowotnych / autor: Pixabay

TYLKO U NAS

Tego lepiej nie rób z jabłkami

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Student dietetyki na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Pasjonat sportu i zdrowego odżywiania oraz aktywnego trybu życia. W wolnym czasie uwielbia poszerzać swoją wiedzę w oparciu o najnowsze odkrycia naukowe, czym dzieli się z czytelnikami w swoich felietonach

  • Opublikowano: 3 września 2024, 20:00

  • Powiększ tekst

Polska jest największym w Europie eksporterem jabłek. Sprawia to, że w naszym kraju owoc ten znajdziemy praktycznie na każdym rogu. To wszystko jednak nie zmienia faktu, iż w niezwykle prosty, lecz zarazem cieszący się dużą popularnością sposób, pozbawiamy je cennych składników odżywczych.

Dietetyk apeluje

Niewątpliwą zaletą spożywania warzyw i owoców jest ich pozytywny wpływ na zdrowie, poprzez dużą koncentrację składników mineralnych, witamin czy błonnika pokarmowego. Jednak jak podkreśla dietetyk dr Michał Wrzosek – wielu Polaków popełnia prosty błąd w czasie spożywania jabłek.

Przez co jabłka tracą swoje właściwości?

Nierzadką praktyką jest obieranie jabłek przez ich spożyciem. To duży błąd.

„Obierając jabłko, wyrzucasz do kosza potas, witaminę C czy beta-karoten. Oczywiście jabłko samo w sobie też je ma, ale znacznie mniej. Obierając skórkę, wyrzucasz do kosza też błonnik, który daje ci sytość. Skórka to skarbnica antyoksydantów, które chronią nasze komórki przed uszkodzeniami. Ciekawostką jest to, że czerwona skórka ma w sobie 2,5 razy więcej antyoksydantów niż miąższ” – podkreśla dietetyk.

Najczęściej przytaczanym argumentem stojącym za obieraniem jabłek jest pozbywanie zawartych w skórce pestycydów i innych środków ochrony roślin. Jednakże zgodnie ze słowami dr. Michała Wrzoska – ilość związków chemicznych obecnych w skórce owoców nie stanowi zagrożenia dla zdrowia oraz mieści się w zakresie dopuszczonych norm. Specjalista wskazuje również na fakt, iż w zupełności wystarczy dokładnie umycie owoców pod bieżącą wodą.

Filip Siódmiak

»» Inne porady dotyczące zdrowia i diety czytaj tutaj:

Jakie owoce chować do lodówki?

Dieta dla zdrowego mózgu

Bez cukru”, a „bez dodatku cukru”. Rozumiesz różnicę?

»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych