Informacje

Polskie owoce są znacznie smaczniejsze i zdrowsze od tych zagranicznych / autor: Pixabay
Polskie owoce są znacznie smaczniejsze i zdrowsze od tych zagranicznych / autor: Pixabay

TYLKO U NAS

Truskawki – jak odróżnić zagraniczne od polskich?

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Student dietetyki na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Pasjonat sportu i zdrowego odżywiania oraz aktywnego trybu życia. W wolnym czasie uwielbia poszerzać swoją wiedzę w oparciu o najnowsze odkrycia naukowe, czym dzieli się z czytelnikami w swoich felietonach

  • Opublikowano: 18 maja 2024, 10:30

  • Powiększ tekst

Sezon letni już niedługo. Jego jednym z wczesnych sygnałów jest początek okresu sprzedaży truskawek, zarówno w sklepach, jak i na przydrożnych stoiskach.

I o ile w przypadku dyskontów sprawa jest prosta, to na stoiskach mimo zapewnień sprzedawcy nie mamy stuprocentowej pewności, że truskawki rzeczywiście pochodzą z naszego kraju. W jaki sposób zatem odróżnić truskawki z importu od tych krajowych?

Cechy charakterystyczne

Jedną z pierwszych oznak jest szypułka. Jej kondycja może bowiem bardzo wiele powiedzieć o pochodzeniu danego produktu. Truskawki pochodzące z Polski odznaczają się intensywnie zielonym kolorem szypułki. Z kolei produkt importowany będzie często miał ją zwiędniętą, skierowaną ku dołowi i mocno przylegająca do powierzchni truskawki. Oprócz tego jej szypułka jest nieproporcjonalnie długa w stosunku do reszty owocu.

Kolejną cechą jest kształt oraz barwa. Polskie owoce swoim kształtem zwykle przypominają serca. Cechuje je intensywna, jasnoczerwona barwa. Tymczasem importowane produkty mają znacznie bledszy odcień, zwłaszcza w okolicach szypułki. Nie pachną też tak intensywnie, jak nasze rodzime owoce, a do tego mają podłużny kształt.

Owe różnice są wypadkową transportu surowca. Trzeba również pamiętać, że do importu kierowane są niedojrzałe owoce, które dojrzewają dopiero w transporcie przy użyciu mnogich środków chemicznych. Polskie owoce dojrzewają na krzakach i trafiają na sklepowe półki wkrótce po zbiorze.

Polskie owoce dojrzewają na krzakach i trafiają na sklepowe półki wkrótce po zbiorze / autor: Pixabay
Polskie owoce dojrzewają na krzakach i trafiają na sklepowe półki wkrótce po zbiorze / autor: Pixabay

Zwróć uwagę na cenę

Rzeczą, dzięki której w łatwy sposób odróżnimy truskawkę importowaną od polskiej jest cena. Rodzimy owoc będzie zawsze… droższy. W początkowym okresie sezonu trzeba zapłacić nawet 20-30 złotych za kilogram. Wartość ta spada jednak z czasem. Importowane owoce są zwykle o około 60 proc. tańsze.

Warto jednak mieć na uwadze, że polskie owoce są znacznie smaczniejsze i zdrowsze od tych zagranicznych, a jakość składników, jakie wykorzystujemy w kuchni znacząco wpływa na finalny smak przyrządzanych potraw czy deserów.

Filip Siódmiak

»» O diecie i zdrowiu czytaj więcej tutaj:

Jak skutecznie i trwale schudnąć po 50. roku życia?

Jak jeść tyle samo, ale najadać się bardziej?

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych