Informacje

Tokaj produkowany jest w regionie winiarskim Tokaj-Hegyalja / autor: Pixabay
Tokaj produkowany jest w regionie winiarskim Tokaj-Hegyalja / autor: Pixabay

Koniec z tokajem? Przez zmianę klimatu

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 9 sierpnia 2024, 09:44

  • Powiększ tekst

Fala upałów zagraża tegorocznej produkcji tokaju. Wysokie temperatury zmuszają węgierskie winnice do wczesnych zbiorów. Naukowcy przestrzegają, że rosnące temperatury mogą sprawić, iż w kraju będzie zbyt gorąco, aby produkować słynne wina tokajskie.

Według raportu Państwowej Służby Meteorologicznej lipiec tego roku był na Węgrzech najcieplejszy od rozpoczęcia monitorowania temperatury w 1901 roku. Zmiany klimatyczne poważnie wpływają na renomowany węgierski przemysł winiarski, zwłaszcza na produkcję białego wina.

Węgierscy winiarze musieli rozpocząć zbiory białych winogron już na początku sierpnia, czyli o miesiąc wcześniej niż zwykle.

Klimatolog Péter Szabó w rozmowie z portalem mandier.hu sugeruje, że miejscowi producenci wina – z których ponad dwie trzecie uprawia winogrona na wino białe – muszą się przebranżowić i przejść na produkcję wina czerwonego, które lepiej nadaje się do cieplejszego klimatu.

»»O problemach polskich winiarzy czytaj tutaj:

Katastrofalny kwiecień w polskich winnicach

Winiarze uważają jednak, że będą w stanie się dostosować do zmieniającego się klimatu i kontynuować produkcję tradycyjnych białych win.

„Wygląda na to, że będziemy nowym regionem śródziemnomorskim, więc ta zmiana niekoniecznie musi być niekorzystna dla węgierskiego przemysłu winiarskiego. Musimy się jednak dostosować”, powiedział Péter Varga, właściciel winnicy Varga w Badacsonyörs.

Jego winiarnia wdraża już strategie minimalizujące narażenie winogron na bezpośrednie działanie promieni słonecznych i rozważa zasadzenie nowych winnic na wschodnich zboczach.

Tokaj jest białym winem produkowanym w regionie winiarskim Tokaj-Hegyalja na północnym wschodzie Węgier. Przeciętna roczna produkcja tego trunku wynosi około 10 mln litrów.

Tomasz Dawid Jędruchów (PAP)/bz

»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:

RPO broni kierowców przed gigantycznymi karami!

Rośnie problem. Banki mają za dużo wolnej gotówki

Segregacja śmieci. Będzie aż sześć pojemników

To koniec! Hotel Marriott zniknie z mapy Warszawy

»» Najnowsze wydanie „Wywiadu Gospodarczego” oglądaj tutaj:

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych