TYLKO U NAS
Przez ten nawyk tyjemy szybciej. Jedz wolniej!
Nadwaga i otyłość to zjawiska o charakterze globalnym, stanowiące poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego. To coraz większy problem także w Polsce, gdzie ponad połowa dorosłej populacji boryka się z problemem nadmiernej masy ciała.Przyczyny tego stanu rzeczy są złożone i wieloczynnikowe, jednak jedno z badań przeprowadzonych przez brytyjskich naukowców zwraca uwagę na istotny, a często niedoceniany nawyk – szybkość spożywania posiłków.
Pośpiech nie popłaca
Jak wskazują badania, szybkie jedzenie prowadzi do zwiększonego spożycia kalorii, co wynika z opóźnionego uczucia sytości. W czasie pośpiesznego posiłku pochłaniane jest większe ilości powietrza, co może opóźniać sygnały sytości wysyłane przez organizm, zmuszając tym samym do konsumpcji większych porcji. Naukowcy szacują, że w wyniku tego mechanizmu codzienna nadwyżka energetyczna może sięgać nawet 70 kcal, co w skali miesiąca przekłada się na około 15 tysięcy dodatkowych kalorii.
Zaburzenia trawienia
Oprócz zwiększonej podaży kalorii, szybkie jedzenie zaburza procesy trawienne, ponieważ pokarm nie jest odpowiednio rozdrabniany i mieszany ze śliną, utrudniając trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Może to prowadzić do niedoborów żywieniowych, a także zwiększać ryzyko rozwoju przewlekłych chorób, takich jak cukrzyca typu 2 czy miażdżyca.
Kluczowa modyfikacja stylu życia
Należy jednak podkreślić, że szybkie tempo jedzenia to tylko jeden z wielu czynników prowadzących do nadwagi i otyłości. Do innych zalicza się nieodpowiednią dietę, bogatą w wysoko przetworzoną żywność, brak odpowiedniej ilości płynów, stres, a także brak regularnej aktywności fizycznej. W celu przeciwdziałania nadmiernej masie ciała kluczowe jest wprowadzenie modyfikacji stylu życia, takich jak wolniejsze spożywanie posiłków, regularna aktywność fizyczna oraz dbałość o jakość diety.
Warto również pamiętać, że przybieranie na wadze może być objawem patologicznych procesów zachodzących w organizmie, dlatego wszelkie zmiany dietetyczne powinny być konsultowane z lekarzem lub dietetykiem, aby uniknąć niepożądanych efektów zdrowotnych.
Filip Siódmiak
Źródło: Argyrakopoulou, Georgia et al. “How Important Is Eating Rate in the Physiological Response to Food Intake, Control of Body Weight, and Glycemia?.” Nutrients vol. 12,6 1734. 10 Jun. 2020.
»» Inne porady dotyczące zdrowia i diety czytaj tutaj:
Jakie owoce chować do lodówki?
„Bez cukru”, a „bez dodatku cukru”. Rozumiesz różnicę?
»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje.