Informacje

Zdjęcie ilustracyjne / autor: Pixabay.com
Zdjęcie ilustracyjne / autor: Pixabay.com

Nie myj mięsa w zlewie pod bieżącą wodą

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 2 marca 2023, 18:36

  • Powiększ tekst

Większość z nas przed przyrządzaniem drobiu myje go w zlewie pod bieżącą wodą. To błąd

Opierając się na analizach, wynika z nich, że ponad połowa z nas myje mięso przed obróbką. Według specjalistów niesie to za sobą zwiększone ryzyko zachorowania wywołane przed drobnoustroje.

Niewskazany nawyk

Mycie mięsa w zlewie jest, zaraz po niedogotowaniu i zanieczyszczeniach krzyżowych, główną przyczyną zatruć pokarmowych. W głównej mierze narażamy się na kontakt z bakteriami Campylobacter oraz Salmonella, bytującymi w dużym stopniu w surowym drobiu. Czytając informacje z australijskiej Rady ds. Informacji o Bezpieczeństwie Żywności, możemy dowiedzieć się, że tylko w tym kraju już co czwarta infekcja powodowana jest przez kontakt z mięsem drobiowym.

Na całym świecie kampylobakterioza oraz salmonelloza są najczęściej występującymi zatruciami. Ale czemu mycie mięsa jest tak szkodliwe?

Otóż myjąc go pod bieżącą wodą z kranu, rozpryskuje się ona po całej powierzchni i nie tylko. Taka woda skażona jest patogenami. Dodatkowo im większe ciśnienie oraz szybszy strumień, tym większa intensywność z jaką rozprzestrzeniają się zarazki. Najczęściej myjemy surowe mięso ze względu na chęć pozbycia się wszelkich, ewentualnych brudów oraz innych widocznych zabrudzeń. Jest to zupełnie niepotrzebne, gdyż nowoczesne metody przetwórcze w zupełności wystarczają, a dodatkowe mycie nie jest już konieczne.

Czy można temu jakoś zapobiec?

Niestety nie, o ile nie chcemy potem jeść mięsa z posmakiem środków dezynfekujących. Pojawiły się niesprawdzone informacje o zbawiennym działaniu soku z cytryny lub octu, ale to mity, więc lepiej ich nie stosować. W zamian stawiajmy na porządne i odpowiednio długie pieczenie, gotowanie czy smażenie. W ten sposób na pewno pozbędziemy się wszelkich patogennych mikroorganizmów.

Filip Siódmiak

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych