Informacje

Spożycie banana przyniesie ulgę w stanie przejedzenia / autor: Pixabay
Spożycie banana przyniesie ulgę w stanie przejedzenia / autor: Pixabay

TYLKO U NAS

Jak wspomóc i przyśpieszyć pracę jelit?

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 20 maja 2024, 20:00

  • Powiększ tekst

Nieodłącznym elementem wielu świąt czy imprez okolicznościowych jest ciężka do odparcia chęć skosztowania każdej potrawy znajdującej się na stole. Efekt? Uczucie pełności i wzdęcia.

Radzimy więc w jaki sposób zawczasu poradzić sobie z chęcią skonsumowania zbyt dużej ilości jedzenia oraz jak działać w sytuacji zjedzenia nadmiernej objętości jedzenia.

Po pierwsze gotowość

Jeżeli znamy swój organizm i to w jaki sposób reaguje na duże porcje, skupmy się na prewencji. Przed każdą planowaną imprezą i biesiadą miejmy pod ręką leki zwiększające wydzielanie żółci. Złagodzą one dolegliwości bólowe oraz niestrawność i poczucie pełności i przy okazji wspomogą trawienie tłuszczy.

Innym sprawdzonym sposobem na złagodzenie dolegliwości jest wypicie czarnej herbaty na około 30 minut po posiłku. Pomocne są też inne napary herbaciane przeznaczone jako „na trawienie”, oparte o zioła i przyprawy wspierające perystaltykę jelit.

Na przejedzenie zbawienny wpływ może mieć napar z imbiru / autor: Pixabay
Na przejedzenie zbawienny wpływ może mieć napar z imbiru / autor: Pixabay

Imbir, banan i spacer

Nie zapominajmy również o naturalnych substancjach zawartych w żywności. Zbawienne działanie wykazuje imbir. Możemy spożyć dwa kawałki w formie kandyzowanej, przygotować napar lub dodać do potraw. Polecany jest też napar z mięty pieprzowej, kopru włoskiego, rumianku czy kminku.

Mało znanym sposobem jest również spożycie banana. Jego neutralny smak, lekkostrawność oraz zawartość błonnika pokarmowego przyspieszą pracę jelit oraz złagodzą uczucie przejedzenia. Po ciężkostrawnym posiłku można też wypić napój przygotowany z połowy szklanki wody i łyżeczki jabłkowego octu winnego i dodać odrobinę miodu dla polepszenia smaku. Pomoże również kompot z suszonych owoców. Pamiętajmy jednak, aby był on ciepły.

Uważajmy mimo to na wodę. Popijana małymi łykami w dłuższym czasie może przynieść zamierzony efekt. Jednak wypicie dużej ilości na raz z pewnością zaostrzy objawy. Tak samo, a nawet gorzej jest w przypadku wody gazowanej.

Po ciężkostrawnym posiłku postawmy też na aktywny odpoczynek - najlepiej spacer w spokojnym tempie. Aktywność fizyczna znana jest ze swojego działania „ruszającego” jelita do pracy. Spacer czy inny dowolny ruch sprawi więc nie tylko, iż poczujemy się lepiej, ale także spalimy trochę kalorii.

Filip Siódmiak

»» O diecie i zdrowiu czytaj też tutaj:

Co zjeść na lepszy sen?

Tęczowy osad na herbacie? Zobacz o co chodzi…

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych