Informacje

Zdjęcie ilustracyjne / autor: Pixabay.com
Zdjęcie ilustracyjne / autor: Pixabay.com

Tego nie wrzucaj do zlewu w kuchni

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Student dietetyki na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Pasjonat sportu i zdrowego odżywiania oraz aktywnego trybu życia. W wolnym czasie uwielbia poszerzać swoją wiedzę w oparciu o najnowsze odkrycia naukowe, czym dzieli się z czytelnikami w swoich felietonach

  • Opublikowano: 25 marca 2023, 20:00

  • Powiększ tekst

Zatkanie zlewu przy kuchennym blacie przydarzyło lub przydarzy się prawie każdemu

Często machamy na tą ręką, nie zdjąć sobie sprawy, co z takimi resztkami później się dzieje. Najlepiej uważnie przyglądać się naszemu sitku w zlewie i wyciągać z niego wszystko, lecz są pewne rzeczy, które nigdy nie powinny spłynąć kanalizacją kuchenną.

Tłuszcz

Da się to zauważyć już podczas ręcznego mycia naczyń. Tłuszcz bardzo ciężko zmyć, a na dodatek po czasie przybiera on konsystencję stałą, przez co w głównej mierze tworzą się zatory. Lipidy są związkami hydroforowymi, to znaczy, że nie rozpuszczają się w wodzie i się z nią nie mieszają. Nie jest ważne, czy jest to tłuszcz zimny czy ciepły - żaden nigdy nie powinien znaleźć się w spływie zlewowym. Tłuszcz stały najlepiej wyrzucić do kosza na odpady BIO, a ciekły przelać do słoika i wyrzucić.

Fusy od kawy

Czy to pozbywając się ich z kubka po kawie parzonej lub też po myciu ekspresu do kawy, lepiej wyrzucić je po prostu do kosza. W rurach gromadzą się one w większe skupiska i utrudniają przepływ wody.

Makaron i ryż

Patrząc na te pokarmy wydawać by się mogło, że przelecą one przez odpływ bez żadnego problemu. Nic bardziej mylnego. Nawet już po ugotowaniu, po ponownym kontakcie z wodą zwiększają one swoją objętość i zatykają rury.

Skorupki jajka

Ze względu na swoją twardą zewnętrzna powłokę są one trudne do zmielenia w młynku na odpadki i mogą wędrować nawet dalej w kanalizacji ogólnej, czego nikt z nas z pewnością nie chciałby doświadczyć.

Mąka

W zetknięciu z wodą tworzy się z niej gęsta, lepiąca i kleista masa, która bez najmniejszych problemów przyczepia się do ścianek rur, skutecznie je zatykając. Dlatego widząc mąkę w zlewie nie powinniśmy jej spłukiwać, tylko postarać się ją wybrać, na przykład papierem lub łyżką i wyrzucić do kosza.

Warzywa włókniste

Podobnie ja z jajkami, z tą tylko różnicą, że często zaplątują się one wokół młynków do mielenia, co skutecznie ogranicza wyłapywanie i niszczenie pozostałych pozostałości.

Gorący wosk

Niby oczywiste, a jednak czasem można o tym zapomnieć. Wosk po roztopieniu, wlany do zlewu bardzo szybko znów przybierze swoją stałą postać i nawet całkowicie zablokuje przypływ wody. Najprawdopodobniej konieczna będzie także całkowita wymiana plastikowych kolanek umieszczonych tuż pod zlewem.

Filip Siódmiak

Powiązane tematy

Dotychczasowy system zamieszczania komentarzy na portalu został wyłączony

Przeczytaj więcej

Dziękujemy za wszystkie dotychczasowe komentarze i dyskusje.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych.