
TYLKO U NAS
Izotoniki nie zawsze takie dobre jak z reklamy
Latem obserwuje się znaczny wzrost spożycia napojów izotonicznych, które dla wielu osób preferowane są jako idealny sposób na nawodnienie organizmu w warunkach podwyższonej temperatury otoczenia i zwiększonego wydatku energetycznego.
Choć ich nadrzędnym celem wciąż pozostaje uzupełnianie płynów, elektrolitów oraz węglowodanów, jakość dostępnych na rynku produktów tego typu bywa dyskusyjna. Napoje izotoniczne sprzedawane w popularnych sieciach handlowych nierzadko zawierają liczne dodatki spożywcze, nieustannie wzbudzające liczne kontrowersje.
O czym mowa?
W składzie wielu napojów izotonicznych znajdują się znaczne ilości cukru dodanego, którego nadmierne spożycie w wysokim stopniu zwiększa ryzyko zachorowania na współczesne, przewlekłe choroby cywilizacyjne. Istnieją również napoje izotoniczne z dodatkiem substancji słodzących. Te w odróżnieniu od wersji słodzonych cukrem, co prawda nie uzupełniają węglowodanów prostych, potrzebnym na przykład osobom intensywnie trenującym, lecz wypadają znacznie korzystniej pod kątem sporadycznego wzbogacenia diety o elektrolity oraz witaminy.
Innym, znacznie bardziej kontrowersyjnym i równie często spotykanym dodatkiem w tego rodzaju napojach są syntetyczne barwniki, takie jak w szczególności błękit brylantowy FCF.
Mimo iż dopuszczone do stosowania w przemyśle spożywczym i uznawane za ogólnie bezpieczne, nieustannie pojawiają się jednak doniesienia o potencjalnym wpływie ich wysokiego spożycia na układ nerwowy dzieci, w tym możliwości nasilania objawów nadpobudliwości. Dodatkowo wskazuje się na występowanie możliwych reakcji alergicznych oraz działań drażniących na przewód pokarmowy.
W składzie izotoników często obecny jest również benzoesan sodu – środek konserwujący, którego nadmierna podaż może wpływać niekorzystnie na funkcje wątroby czy nerek. Warto zwrócić uwagę, iz w połączeniu z kwasem askorbinowym może on prowadzić do powstawania benzenu, związku o właściwościach kancerogennych.
Uwaga na ilość
Nadmierna zawartość cukru oraz/lub w niektórych przypadkach intensywnych środków słodzących w napojach izotonicznych może dodatkowo przyczyniać się do nasilenia przewlekłych stanów zapalnych, pogorszenia kondycji skóry, włosów i paznokci, a także przyspieszenia procesów starzenia się organizmu. Spożywanie tego typu produktów w dużych ilościach wiązane jest także z większym ryzykiem rozwoju chorób metabolicznych, takich jak otyłość, insulinooporność, cukrzyca typu 2 czy nadciśnienie tętnicze.
Z tego względu, mimo iż napoje izotoniczne mogą mieć zastosowanie w określonych sytuacjach, na przykład podczas intensywnego i długotrwałego wysiłku fizycznego, ich rutynowe spożywanie w codziennych warunkach, szczególnie w wersjach o niekorzystnym składzie i słodzonych cukrem, nie powinno być traktowane jako element prozdrowotnej strategii żywieniowej, a raczej jako pewne urozmaicenie codziennej diety.
Filip Siódmiak
»» Inne porady dotyczące zdrowia i diety czytaj tutaj:
Pijesz kolorowe napoje? Uważaj, mogą prowadzić do choroby
Ulubione soki owocowe wcale takie zdrowe nie są
Pijesz słodzone wody? Dostarczasz sobie zbędnych kalorii
»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.