Czas na grzyby
Grzyby, znane na całym świecie już od starożytności stanowią istotny element wielu dań ze względu na unikalny smak i aromat.
W wielu kuchniach wykorzystuje się je jako zamiennik mięsa, ze względu na ich strukturę oraz „mięsny” aromat, tak często określany jako umami. Dużo mówi się, że są małowartościowe i nie wnoszą wiele do diety. To nieprawda, zawierają bowiem substancje bioaktywne i mogą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Zatem do lasu po grzyby!
Właściwości
Grzyby składają się w 70-90 proc. z wody i zawierają mało kalorii. Bedą więc doskonałe w dietach redukcyjnych. Ich sucha masa to głównie białko, dlatego mówi się o nich jako o „leśnym mięsie”. Spożywając je dostarczymy organizmowi dawkę błonnika, wspomagającego trawienie i perystaltykę jelit. Są prawie całkowicie pozbawione cukrów prostych i tłuszczy. Warto też pamiętać o zawartych w nich składnikach mineralnych i witaminach. Zawierają głównie potas, fosfor, żelazo, wapń i witaminy z grupy B, a w szczególności witaminę B1, B2 i B3 oraz beta glukany – rozpuszczalną frakcję błonnika obniżającego poziom „złego” cholesterolu LDL. Tym co wyróżnia grzyby jest obecność ergosterolu (prowitaminy D2). Grzyby wykazują właściwości antyoksydacyjne i przeciwutleniające.
Grzyb, grzybowi nierówny
W przyrodzie znaleźć możemy wiele gatunków trujących grzybów, których z oczywistych względów nie można spożywać. Wybierając się na grzybobranie należy skrupulatnie sprawdzić, czy aby na pewno zebrany grzyb nie jest trujący. Zjedzone mogą być przyczyną poważnych zatruć, a nawet śmierci.
O ile niewielkie ilości grzybów będą pozytywnie działały na nasz układ pokarmowy, o tyle zjedzenie większej ilości może powodować uczucie niestrawności i ciężkości. Wynika to z zawartości chityny, która właściwościami chemicznymi podobna jest do celulozy. Nie ulega trawieniu i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy. Z tego powodu grzybów unikać powinny osoby starsze i dzieci oraz osoby z problemami układu trawiennego.
Co z nimi zrobić?
Zebrane, lub kupione grzyby możemy wysuszyć, zamarynować w zalewie, zamrozić i oczywiście od razu użyć do potraw. Przed przygotowaniem należy je umyć, aby pozbyć się zanieczyszczeń z ich powierzchni.
To nieprawda, że grzyby są bezwartościowe. Warto wybrać się na grzybobranie do lasu, ale jeśli nie mamy pewności co do ich jadalności zwróćmy się do specjalisty, aby ocenił czy nie są trujące. Takie porady dostępne są często w lokalnych stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Cieszmy się ich wspaniałym i unikalnym smakiem i aromatem. Smacznego!