Informacje

Korzystniejszym i tańszym rozwiązaniem jest zrobienie napoju izotonicznego w domu / autor: Pixabay
Korzystniejszym i tańszym rozwiązaniem jest zrobienie napoju izotonicznego w domu / autor: Pixabay

TYLKO U NAS

Pij ten napój w gorące dni – domowy izotonik

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 17 maja 2024, 20:30

  • Powiększ tekst

Lato za rogiem. Oznacza to nie tylko więcej docierającego do nas słońca, ale również wzrost liczby dni z wysokimi temperaturami. Z tego względu niezwykle istotne staje się właściwe nawodnienie organizmu.

Jednak sama woda może nie wystarczyć. Wraz ze wzmożonym oddawaniem ciepła za pomocą potu, tracimy także cenne elektrolity. Dlatego radzimy jak samodzielnie przygotować domowy napój izotoniczny.

Dlaczego izotonik?

Napoje izotoniczne, określane także nazwą izoosmotyczne, to roztwory, w które w wyniku bezpośredniego kontaktu z błoną półprzepuszczalną komórki pozostają w stanie równowagi osmotycznej. Jest to o tyle istotne, gdyż w przypadku tracenia związków mineralnych wraz z potem, chcemy, aby ciśnienie pomiędzy przestrzenią wewnątrzkomórkową, a zewnątrzkomórkową komórek było stałe. Taką zasadę wykorzystuje się w szpitalnym żywieniu pozajelitowym, gdzie głównym celem jest zachowanie równowagi osmotycznej, przy jednoczesnym uzupełnieniu niedoborów pokarmowych.

Na rynku obecnych jest wiele różnego rodzaju napojów izotonicznych. Jednak produkty oferowane w sklepach zwykle zawierają jednak duże ilości zbędnych substancji, takich jak cukier, słodziki, sztuczne barwniki oraz wzmacniacze smaku. Dlatego zdecydowanie korzystniejszym i tańszym rozwiązaniem jest zrobienie napoju w domu.

Jak przygotować?

Jest to czynność niezwykle prosta. Wystarczą nam tylko cztery składniki – woda, cytryna, miód oraz sól.

Zacznijmy od wyciśnięcia soku z jednej dużej cytryny. Do tego dosypmy ¼ łyżeczki soli (może być nieco mniej) i 1 łyżkę miodu. Całość zalejemy litrem przegotowanej wody i dokładnie wymieszajmy do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników.

Filip Siódmiak

»» O diecie i zdrowiu czytaj też tutaj:

Tęczowy osad na herbacie? Zobacz o co chodzi…

Co zjeść na lepszy sen?

Herbata inna niż wszystkie

Jak przechowywać miód, aby nie stracił swoich właściwości?

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych