Informacje

Wszelkie zmiany w diecie należy wprowadzać stopniowo / autor: Pixabay
Wszelkie zmiany w diecie należy wprowadzać stopniowo / autor: Pixabay

Tak trudno schudnąć. Dlaczego?

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 14 czerwca 2024, 18:00

  • Powiększ tekst

Nierzadkim efektem kuracji, którą stosuje się w celu utraty nadmiaru masy ciała, jest … przyrost wagi i to pomimo przestrzegania rygorów diety. Niekoniecznie musi to wynikać z zaniedbań w jadłospisie.

Odpowiadać za to mogą współczesne choroby, takie jak niedoczynność tarczycy, cukrzyca typu 2 czy zespół policystycznych jajników, ale również dysbioza mikrobiomu jelitowego.

Za mało bakterii

Wzajemna relacja, znana również pod nazwą „oś mózg-jelita”, odpowiada za wiele - często z pozoru niepowiązanych ze sobą - symptomów.

Trzeba też wiedzieć, że bakterie biorą udział w syntezie niektórych witamin oraz krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Te drugie odpowiadają za efektywne przyswajanie składników odżywczych zawartych w pożywieniu. Oprócz tego wzmacniają układ odpornościowy i niwelują stan zapalny.

Doktor Hanna Stolińska wskazuje, że mikrobiom jelitowy może mieć również związek z przybieraniem na wadze.

Badania wskazują, że osoby z nadmierną masą ciała mają w sobie mało bakterii, które produkują hormon sytości – wyjaśnia ekspertka.

9 miesięcy

A zatem zrzucenie nadprogramowych kilogramów może być o wiele trudniejsze niż się zwykle sądzi. Jednakże nie jest to permanentny problem, gdyż skład mikrobioty jelitowej można modyfikować - właśnie za pomocą diety.

Potrzebna jest jednak cierpliwość oraz konsekwencja, ponieważ pierwsze efekty staną się zauważalne dopiero po około 9 miesiącach.

Jak dbać o zdrowie jelit?

W dbałości o prawidłowy skład mikrobioty jelitowej niezwykle istotną rolę odgrywa błonnik pokarmowy. Zalicza się go także do kategorii prebiotyków, czyli substancji będących pożywką dla wzrostu i namnażania się pożytecznych bakterii.

Zwróćmy szczególną uwagę na jego frakcję nierozpuszczalną, gdyż to właśnie ten rodzaj nie podlega znacznym procesom trawienia i w niezmienionej postaci dociera do jelita grubego, gdzie zostaje rozłożony przez bytujące tam bakterie.

Znajdziemy go głównie w produktach pełnoziarnistych, otrębach, niedojrzałych owocach, nasionach, nasionach roślin strączkowych czy w brązowym ryżu.

Wszystkie te produkty wykazują pożyteczny wpływ na mikrobiom jelitowy. Dzięki nim staje się on bardziej różnorodny, w tym zwiększa się również liczba pożytecznych bakterii hamujących apetyt i uprawniających proces trawienia.

Krok po kroku

Należy jednak pamiętać, aby wszelkie zmiany w diecie wprowadzać stopniowo, zasadą małych kroków, a wszystko po to, aby dać organizmowi czas na dostosowanie się do nowego stylu żywienia.

W przeciwnym razie może dojść do nasilenia nieprzyjemnych dolegliwości gastrycznych.

Filip Siódmiak

»» O zdrowiu i diecie czytaj więcej tutaj:

Jakie owoce chować do lodówki?

Bez cukru”, a „bez dodatku cukru”. Rozumiesz różnicę?

Jak przechowywać miód, aby nie stracił swoich właściwości?

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych